PRIČA O ROŠTILJU

Skara je jednostavna naprava koja se sastoji od limene kutije, u kojoj se pravi žar od ćumura, prekrivena rešetkom na kojoj se peku specijaliteti od mesa, a koja, po mišljenju mnogih nikada ne može, ukusom koji pruža, biti nadmašena od strane savremenih električnih, plinskih i drugih uređaja. Sa širom upotrebom mnogi su i samu skaru počeli nazivati imenom specijaliteta od mesa koji se na njoj peku – roštilj. Iako je roštilj u našu zemlju stigao preko Kavkaza, Turske, Grčke i Makedonije, vremenom se specifičnošću pripreme kod nas udaljio od ukusa u drugim zemljama i sa pravom poneo naziv srpskog specijaliteta, pre svega leskovačkog. Smatra se da se roštilj na Balkanu i u Srbiji pojavio u XVIII veku, kada se prvi put kod nas pominju ćevapi.

PRIČA O ROŠTILJU

Skara je jednostavna naprava koja se sastoji od limene kutije, u kojoj se pravi žar od ćumura, prekrivena rešetkom na kojoj se peku specijaliteti od mesa, a koja, po mišljenju mnogih nikada ne može, ukusom koji pruža, biti nadmašena od strane savremenih električnih, plinskih i drugih uređaja. Sa širom upotrebom mnogi su i samu skaru počeli nazivati imenom specijaliteta od mesa koji se na njoj peku – roštilj. Iako je roštilj u našu zemlju stigao preko Kavkaza, Turske, Grčke i Makedonije, vremenom se specifičnošću pripreme kod nas udaljio od ukusa u drugim zemljama i sa pravom poneo naziv srpskog specijaliteta, pre svega leskovačkog. Smatra se da se roštilj na Balkanu i u Srbiji pojavio u XVIII veku, kada se prvi put kod nas pominju ćevapi.

Ovaj specijalitet svojatali su i drugi balkanski narodi, međutim razlika između kevapa i ćevapa, kako u začinima, mesu od kojeg se prave i samom postupku je tolika, da ih svako sa pravom može zvati svojim specijalitetima. I u samoj Srbiji, odnosno njenim delovima, razlikuju se načini pripreme roštilja i ukusi stanovništva u pogledu istog. Međutim, nešto u čemu se svi moraju složiti je da je Leskovac definitivno grad sa najdužom i najbogatijom tradicijom roštilja u Srbiji, a da su Leskovčani postigli vrhunsko majstorstvo u pripremi i pečenju roštilja.Kako do dvadesetog veka nije bilo mašina za mlevenje mesa, roštilj se pripremao seckanjem na panju, a mnogi i danas ovaj tradicionalni način smatraju najboljim i nezamenljivim. Međutim, savremena industrijska proizvodnja roštilj mesa ne može se zamisliti bez mašinskog mlevenja mesa. Po tradicionalnim receptima meso najpre treba da odstoji, pa se nakon mlevenja opet ostavlja da odstoji na temperaturi do 4°C oko 24 sata, da bi se zatim opet samlelo i dobro umesilo. U sastavu leskovačkog roštilj mesa danas dominira juneće meso. Mnogi majstori leskovačkog roštilja proneli su njegovu slavu Srbijom, a zatim i svetom, i dobijali brojna priznanja za svoje umeće.

Ovaj specijalitet svojatali su i drugi balkanski narodi, međutim razlika između kevapa i ćevapa, kako u začinima, mesu od kojeg se prave i samom postupku je tolika, da ih svako sa pravom može zvati svojim specijalitetima. I u samoj Srbiji, odnosno njenim delovima, razlikuju se načini pripreme roštilja i ukusi stanovništva u pogledu istog. Međutim, nešto u čemu se svi moraju složiti je da je Leskovac definitivno grad sa najdužom i najbogatijom tradicijom roštilja u Srbiji, a da su Leskovčani postigli vrhunsko majstorstvo u pripremi i pečenju roštilja.Kako do dvadesetog veka nije bilo mašina za mlevenje mesa, roštilj se pripremao seckanjem na panju, a mnogi i danas ovaj tradicionalni način smatraju najboljim i nezamenljivim. Međutim, savremena industrijska proizvodnja roštilj mesa ne može se zamisliti bez mašinskog mlevenja mesa. Po tradicionalnim receptima meso najpre treba da odstoji, pa se nakon mlevenja opet ostavlja da odstoji na temperaturi do 4°C oko 24 sata, da bi se zatim opet samlelo i dobro umesilo. U sastavu leskovačkog roštilj mesa danas dominira juneće meso. Mnogi majstori leskovačkog roštilja proneli su njegovu slavu Srbijom, a zatim i svetom, i dobijali brojna priznanja za svoje umeće.

ROŠTILJIJADA

Roštiljijada je najveći i najposećeniji festival roštilja u ovom delu Evrope, kao i jedna od najpoznatijih festivalskih manifestacija u Srbiji. Održava se svake godine, ranijih godina u oktobru, a poslednjih par godina poslednje nedelje avgusta, na glavnoj ulici u Leskovcu. Prva Roštiljijada organizovana je 1989.godine i bila je lokalnog karaktera, a na njoj su učestvovali gotovo svi poznati i priznati majstori roštilja iz Leskovca. Mesokombinat je bio jedan od glavnih učesnika prve Roštiljijade, pored u to vreme jedinog velikog ugostiteljskog preduzeca HUP ”Balkan” iz Leskovca. Godinama je poprimala sve šire razmere, da bi dostigla današnji publicitet i posećenost od oko pola miliona ljudi iz zemlje i inostranstva. Danas na Roštiljijadi učestvuju majstori roštilja i drugih specijaliteta od mesa iz cele zemlje, na nekoliko desetina štandova, a vremenom su se razvili i brojni prateći sadržaji u vidu takmičenja u pravljenju najveće pljeskavice, takmičenja u izjedanju ljutih papričica, koncerata, vatrometa i dr. zabavnih sadržaja. Ovim Leskovac bar jednom godišnje podseti sve da je prestonica roštilja. Najveća pljeskavica do sada napravljena je na jubilarnoj 30. Roštiljijadi 2019. godine od Mesokombinatovog roštilj mesa i imala je 66kg i 250g.

ROŠTILJIJADA

Roštiljijada je najveći i najposećeniji festival roštilja u ovom delu Evrope, kao i jedna od najpoznatijih festivalskih manifestacija u Srbiji. Održava se svake godine, ranijih godina u oktobru, a poslednjih par godina poslednje nedelje avgusta, na glavnoj ulici u Leskovcu. Prva Roštiljijada organizovana je 1989.godine i bila je lokalnog karaktera, a na njoj su učestvovali gotovo svi poznati i priznati majstori roštilja iz Leskovca. Mesokombinat je bio jedan od glavnih učesnika prve Roštiljijade, pored u to vreme jedinog velikog ugostiteljskog preduzeca HUP ”Balkan” iz Leskovca. Godinama je poprimala sve šire razmere, da bi dostigla današnji publicitet i posećenost od oko pola miliona ljudi iz zemlje i inostranstva. Danas na Roštiljijadi učestvuju majstori roštilja i drugih specijaliteta od mesa iz cele zemlje, na nekoliko desetina štandova, a vremenom su se razvili i brojni prateći sadržaji u vidu takmičenja u pravljenju najveće pljeskavice, takmičenja u izjedanju ljutih papričica, koncerata, vatrometa i dr. zabavnih sadržaja. Ovim Leskovac bar jednom godišnje podseti sve da je prestonica roštilja. Najveća pljeskavica do sada napravljena je na jubilarnoj 30. Roštiljijadi 2019. godine od Mesokombinatovog roštilj mesa i imala je 66kg i 250g.